Tirolska torta od heljdinog brašna

Prošlog vikenda smo bili nekako žalosni što moramo ispratiti ovu blagdansku sezonu… pa smo si, da bi se utješili, odlučili napraviti jednu finu i jednostavnu tortu koja odlično grije u ovim zimskim danima – pred vama je recept za ukusnu Tirolsku tortu od heljidnog brašna!


Sastojci (za tortu promjera 26 cm):

  • 250 g heljdinog brašna Mlina Pukanić
  • 200 g omekšanog maslaca
  • 200 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 6 jaja
  • 250 g mljevenih badema
  • 100-150 ml mlijeka, po potrebi
  • 200 g marmelade od jagoda ili brusnica

DSC_3344

 

 


Priprema:

Omekšani maslac stavite u posudu miksera i kratko promiksajte. Pećnicu ugrijte na 190°C.

DSC_3356

Dodajte šećer i vanilin šećer  te miksajte dok ne postane pjenasto i dok se šećer ne rastopi, oko 7-8 minuta.

DSC_3371

Zatim dodajte jedan po jedan žutanjak, koje ste odvojili od bjelanjaka.

DSC_3384

Nakon što ste umiksali žutanjke, dodajte žlicu po žlicu heljdinog brašna pomiješanog sa samljevenim bademima.

DSC_3394

Ukoliko je smjesa baš jako pregusta, dodajte malo mlijeka po potrebi.

DSC_0003

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s prstohvatom soli.

DSC_0008

DSC_0010

Snijeg od bjelanjaka sada pažljivo umiješajte u ostatak smjese (1/3 snijega možete umiksati da “razmekšate” smjesu, ali preostale 2/3 snijega umiješajte pažljivo špatulom, pazeći da ne istisnite sve mjehuriće zraka.

DSC_0023

DSC_0024

Smjesu prebacite u kalup za pečenje veličine 26 cm, kojeg ste samo po dnu obložili papirom za pečenje.

DSC_0032

DSC_0036

Stavite peći u ugrijanu pećnicu oko 40-50 minuta (ovisno o jačini Vaše pećnice, isprobajte pećenost čačkalicom pred kraj). Ostavite da se potpuno ohladi, a zatim vodoravno prerežite na dva jednaka dijela.

DSC_0078

Po želji obje polovice malo natopite mlijekom, a nakon što se ono upilo, premažite donji dio marmeladom, te poklopite gornjim dijelom.

DSC_0083

Pospite šećerom u prahu te poslužite s tučenim šlagom i uživajte! 🙂

DSC_0134

DSC_0141

Fotografije i recept: Nikolina Dianežević, The Slice of Life