Kruh sa zobenim pahuljicama

Ovaj kruh je rađen od pšeničnog glatkog brašna i zobenih pahuljica, gotovo pa bez ručnog miješenja, …Pušten je da fermentira 2 sata i pečen uz dodatak pare – pročitajte kako ga umijesiti u nastavku recepta, koji je popraćen obiljem slika pripreme i cakama kako da i vama kruh savršeno uspije. Jer za ovakve stvari se isplati izdvojiti vremena, volje i truda, slažete se?

DSC_0688-2-2


Recept

 

Za 2 manje štruce:

Sastojci (svi sastojci navedeni su u gramima radije točnijeg vaganja):

I još:

  • još malo brašna ili vode po potrebi
  • 50 g krupnih zobenih pahuljica
  • Čaša leda (oko 6 kocki)
  • Maslac i ulje za maščenje kalupa

DSC_0558-2a-2

 


 

Priprema:

 

Zobene pahuljice stavite u veću zdjelu, te ih prelijte sa 250 g hladne vode. Dobro promiješajte, poklopite tanjurom pa ostavite da se namaču oko pola sata na sobnoj temperaturi.

DSC_0559-2-2
Svježi kvasac namrvite u drugu zdjelu, dodajte prstohvat šećera, žlicu brašna odvojenog od ukupne količine, te toplo mlijeko.

DSC_0574-2-2

Dobro izmiješajte pa pustite na toplom mjestu oko 15 minuta, da se kvasac aktivira.

U mikser sa spiralnim nastavcima za miješanje tijesta stavite prosijano glatko brašno i prstohvat soli, dodajte 120 g mlake vode i aktivirani kvasac.

DSC_0588-2-2

Zatim dodajte javorov sirup i otopljeni maslac, te sve dobro izmiješajte mikserom da se u tijestu razvije gluten, nekih 7-10 minuta.

DSC_0591-2-2

DSC_0611-2-2

Tijesto će u ovoj fazi biti malo tvrđe, računajte da mu moramo dodati još i natopljene zobene pahuljice koje u sebi imaju dosta tekućine, pa neka Vas to ne brine – a ako je baš jako čvrsto da se ne može miksati, tijestu dodajte još malo vode.

Nakon 7-10 minuta dodajte i namočene zobene pahuljice (zajedno s vodom u kojoj su se namakale).

DSC_0615-2-2

Miksajte toliko da se sve poveže, oko minutu. Tijesto u ovoj fazi treba biti ljepljivije i mekanije strukture. Nemojte mu dodavati previše brašna, možete dodati tek toliko da se ne ljepi baš previše za prste.

DSC_0620-2-2

Tijesto ne morate mijesiti, nego ga sada stavite u pouljenu veliku zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite sat vremena da se diže tj. fermentira.

DSC_0629-2-2
Nakon sat vremena, tijesto lagano premijesite na pobrašnjenoj plohi, vratite u zdjelu, pokrijte folijom i ostavite još sat vremena da se diže.

DSC_0638-2-2
Pola sata prije nego je tijesto spremno za pečenje, uključite pećnicu na 230°C. Kruh ćemo peći na srednjoj rešetci u pećnici, a na najdonju rešetku stavite jedan pleh od pećnice.

Dignuto tijesto još jednom malo preklopite i premijesite s par pokreta, te podijelite u 2 jednaka komada i oblikujte mekane štruce kruha. Jedan kuhinjski ručnik ili krpu namočite vlažnom vodom te na njega jednom stranom položite štrucu kruha da je lagano namočite. S iste te strane položite kruh na dodatne zobene pahuljice (onih 50 g), kako bi se primile za površinu kruha. Sada kruh preokrenite tako da strana sa zobenim pahuljicama bude gore, te ga tako položite u namaščeni kalup za kruh.

DSC_0647-2-2

Isto ponovite i s drugom štrucom kruha.

DSC_0651-2-2
U lim kojeg smo stavili u pećnicu na donju rešetku sada, netom prije stavljanja kruha u pećnicu, stavite led. Na ovaj način dobit ćemo efekt pečenja kruha na pari, kako će se led otapati.

DSC_0654-2-2

Sada stavite i kalupe s kruhom u pećnicu.

DSC_0658-2-2

Pecite oko 30-35 minuta, dok korica kruha ne postane zlaćana i kruh se ispeče.

DSC_0667-2-2
Prebacite kruh na rešetku da se ohladi. Ako ne volite jako tvrdu i hrskavu koricu kruha, kruh po prebacivanju na rešetku omotajte čistom, vlažnom kuhinjskom krpom da se korica malo ”upari” i omekša. Nakon 15-tak minuta maknite krpu, pa ostavite kruh da se ohladi do kraja.
Poslužite za doručak ili uz neko jelo po želji, dobar tek! 🙂

DSC_0694-2-2

DSC_0718-2-2