Kolačići od lješnjaka, kikirikija i rižinog brašna

Ovi kolačići se strukturom njbolje mogu opisati kao nešto između keksića i brownieja, a bogatog su okusa po čokoladi. Rađeni su od zdravih sastojaka, bez pšeničnog brašna (dakle bezglutenski su), bez bijelog šećera i s masnoćama iz orašastih plodova i kokosovog ulja. Stvar je utoliko bolja ako ih još poškropite s malo otopljene tamne čokolade. Idealna slastica nakon nedjeljnog ručka!

#

DSC_1191-2-2


#

Recept

 

Za 16 kockica:

  • 100 g kokosovog ulja
  • 100 g lješnjaka
  • 1 jaje
  • 100 g smeđeg ili kokosovog šećera
  • 1 žlica kakaa
  • 1 žličica cimeta
  • Prstohvat soli
  • 1 žlica (10 g) kikiriki maslaca
  • 40 g rižinog brašna Mlina Pukanić
  • 75 g neslanog, neprženog kikirikija
  • 70 g tamne čokolade (bar 80%)
  • Lješnjaci ili kikiriki, za posip

DSC_0997-2-2

 


 

Priprema:

#

Lješnjake samljeti, a kikiriki sitno nasjeckati.

DSC_1047-2-2

U tavi otopiti kokosovo ulje, pa na njemu popržiti mljevene lješnjake, oko 3 minute na umjerenoj vatri (miješajući i pazeći da ne izgore). Ostaviti da se ohladi 15-tak minuta.

DSC_1014-2-2

Pećnicu ugrijati na 200°C.

Pjenasto umutiti jaje sa šećerom i prstohvatom soli.

DSC_1023-2-2

Kad je postalo pjenasto, dodati kakao i cimet, te omekšani maslac od kikirikija. Dobro izmiksati, pa dodati rižino brašno, pržene lješnjake i sjeckani kikiriki. Sve dobro izmiješati kuhačom, pa prebaciti u kalup obložen papirom za pečenje (veličine 20×20 cm).

DSC_1097-2-2
Poravnati površinu, pa peći oko 12-tak minuta. Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi do mlakog, pa pomoću s papira za pečenje prebacite na dasku. Uklonite papir, pa kolač narežite na manje kocke.

DSC_1106-2-2
Tamnu čokoladu otopite na pari, stavite u vrećicu (za zamrzavanje) kojoj ste odrezali mali vrhić da čokolada može teći u tankom mlazu, te njome prošarajte kolačiće koje ste prebacili na kuhinjsku rešetku (da se višak čokolade ocijedi).

DSC_1110-2-2

DSC_1143-2-2

Povrh pospite s malo sjeckanih lješnjaka ili kikirikija.

DSC_1180-2-2

Ostaviti da odstoji još barem sat-dva na sobnoj temperaturi i spremni ste za degustaciju 🙂 Dobar tek!

DSC_1205-2-2

 

Recept kreirala: The Slice of FIT Life

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *