Crumble s višnjama i zobenim pahuljicama

Crumble ili drobljenac s višnjama i zobenim pahuljicama je zanimljiv desert koji kombinira različite teksture i različite temperature – jede se topao ali s hladnim i osvježavajućim sladoledom.

DSC_0717-2-2-2

 


 

Recept

 

Sastojci (za 4-5 staklenki od 360 ml):

Mrvljeno tijesto:

Voćni dio:

  • 4 čaše višanja ili trešanja (otkoštenih)
  • 80 g smeđeg šećera
  • 1 žlica gustina
  • 1 žlica griza
  • Malo arome vanilije
  • Sladoled

DSC_0572-2-2-2

 


 

Priprema:

Bademe i kikiriki krupno nasjeckati.

DSC_0602-2-2-2

Višnje dobro oprati, posušiti i ukloniti koštice. Maslac narezati na kockice. Pećnicu ugrijati na 190°C.
U jednoj zdjeli pomiješati sve sastojke za mrvljeno tijesto: zobene pahuljice, bademe i kikirikije, crno brašno, smeđi šećer i cimet.

DSC_0645-2-2-2

Izmiješati, pa tome dodati kockice maslaca. Sve rukama izmrviti i pomiješati da dobijete mrvičastu smjesu.

DSC_0649-2-2-2
Za voćni nadjev, pomiješajte višnje sa šećerom, grizom i gustinom te dodajte i malo arome vanilije po želji. Ako je tekućine od višanja previše, malo ih ocijedite (no ne morate do kraja jer griz ima tu ulogu da “popije” nešto tekućine koju će višnje pustiti tijekom pečenja.
Crumble raditi u staklenkama od oko 360 ml. Može i u manjima, ali će vam ih onda trebati više. Treba paziti da staklenke budu otporne na visoku temperaturu jer u njima pečemo crumble. Ako ne želite raditi u staklenkama, možete koristiti i manje vatrostalne posudice, ili jednu veliku.
Na dno staklenki staviti malo smjese za drobljenac, toliko da prekrije dno.

DSC_0673-2-2-2

Na to staviti par žlica višnji, pa potom prekriti ostatkom drobljenog tijesta s pahuljicama.

DSC_0679-2-2-2

DSC_0686-2-2-2

Staklenke poslagati u jedan lim za pečenje, pa peći oko 30 minuta, dok drobljeno tijesto ne poprimi zlatno smeđu boju.
Ostaviti crumble da se prohladi 15-20 minuta, a zatim ga toplog poslužiti, uz obavezni dodatak kuglice sladoleda od vanilije ili šumskog voća!

DSC_0697-2-2-2

 

Recept kreirala: The Slice of Life

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *